Kancelária a škola

Aké bezplatné písmo vybrať na komerčné a osobné použitie

Pri tvorbe propagačných materiálov sa dostanete k otázke, aké písmo zvoliť na plagát alebo leták. Je veľmi ťažké vybrať to správne písmo pre svoj dizajn. Výber písma nie je ľahká úloha a aby toho nebolo málo, existuje veľké množstvo možností, z ktorých musíte vyberať. S takmer nekonečným množstvom písiem, ktoré sú k dispozícii na rôznych dizajnových platformách a bezplatných webových stránkach s písmami, sa niekedy zdá takmer nemožné vybrať si, čo bude pre vás najlepšie.

Prečo je dôležitý výber dobrého písma?

Výber písma pre vizitku by sa mal výrazne líšiť od písma pre povedzme svadobné pozvánky. Pri akomkoľvek dizajne je dôležité zvážiť všetky aspekty, ktoré tvoria hotový výsledok. To platí pre prvky, ako sú farby, grafika a typ písma. Každý prvok, keď sa spojí do jedného hotového výsledku, udáva špecifický štýl a tón. Ako každý dizajn, aj váš výber písma spárovaný so slovami na stránke alebo obrazovke musí vyvolať určitý tón a emócie. Niečo elegantné si zaslúži skriptové písmo, niečo profesionálne čisté pätkové alebo bezpätkové písmo a niečo odvážne potrebuje také písmo, aby okamžite upútalo pozornosť.

Našli sme 25 bezplatných možností, takže si môžete byť istí, že si ľahko vyberiete svoje obľúbené pre tvorbu osobných a profesionálnych návrhov.

 

Jednoduché bezpätkové písma

Písma Sans Serif sú vhodnou voľbou pre takmer každý typ dizajnu. Vo francúzštine slovo „Sans“ znamená „bez“ a pätky sú ťahy, ktoré vidíte pripojené ku každému písmenu, ktoré tieto druhy písma nemajú; teda Sans Serif. Často ich označujeme, ako čisté, jednoduché a moderné. Keďže tieto typy písma sú minimálne, sú ľahko čitateľné a dobre sa spárujú s inými typmi písma.

 

Montserrat - Open Sans - League Spartan - Josefin Sans - Poppins

Klasické serifové písma

Starší štýl ako Sans Serif je stále veľmi používaný. Pätkové písmo je rozpoznateľné podľa malých čiar alebo ťahov, ktoré vychádzajú z písmen. Pätkové písma používajte vždy, keď chcete dosiahnuť nadčasový klasický vzhľad. Písma Serif aj Sans Serif sa vo všeobecnosti považujú za odsekové typy písma, ale sú univerzálne v tom zmysle, že ich možno použiť aj pre nadpisy, ak sú správne urobené.

 

Prata - PT Serif - Lora - Radley - Bree Serif

 

Zobrazovacie písma

Pri vytváraní riadku obsahu, ktorý musí na prvý pohľad vyniknúť od všetkého ostatného, ​​použite zobrazovacie písma. Zobrazovacie písma sú tučné, pútavé a najlepšie sa používajú pre nadpisy.

 

Playfair Display - Abril Fatface – Bungee - Chunk Five - Bebas Neue

 

Písma skriptov

Skriptové písma sa môžu zdať zastaralé, ale ich nevyhnutnosť zostáva evidentná, najmä preto, že je na výber toľko nových, moderne vyzerajúcich skriptových písem. Písmo pripomína písmo v kurzíve, takže akémukoľvek dizajnu poskytuje elegantný a romantický nádych. Podobne ako zobrazovacie fonty, aj skriptové fonty sa najlepšie používajú na zvýraznenie niekoľkých slov. Vezmite si pozvánku na svadbu – nadčasovým formátom každej pozvánky je umiestniť mená nevesty a ženícha písmom a zvyšok textu potom napísať pätkovým písmom. Vďaka modernizovaným možnostiam skriptov, z ktorých si môžete vybrať, môžete teraz dokonca spárovať tieto nádherné písma s bezpätkovými písmami. V závislosti od typu písma je možné použiť písmo skriptu na hlavičku alebo text odseku.

 

Playlist Script – Moontime  - Brusher - League Script - Parisienne

Nezvyčajné písma

Zvláštne písma majú byť zábavné, energické a upútať pozornosť každého čitateľa. Väčšina kreatívnych písiem sa vzhľadom na ich zložitú a tučnú povahu najlepšie používa iba pre nadpisy, pretože ich použitie vo forme odstavcov by bolo pre oko čitateľa príliš náročné.

 

Amatic – Milkshake – Pacifico - Spice Rice - Limelight

Väčšina týchto typov písma má viac ako jeden variant, t.j kurzíva, light, polotučné, tučné a tak ďalej, takže aj keď si vyberiete jeden typ písma, stále môžete mať vo svojich návrhoch určitú rozmanitosť.

Vyššie uvedené písma sú dostupné na platformách ako Adobe Fonts, Canva, DaFont.com.

 

Zdroj: blog-gotprint-com