Kancelária a škola

Čistička vzduchu do kancelárie alebo domácnosti

Možno ste si pred určitou dobou povedali, že čistička vzduchu je pre vás nepotrebná vec. V čase korona vírusu sa veľa ľudí začalo obzerať po nejakej čističke. Oveľa viac z nás si už sleduje v akom prostredí sa nachádza a aký vzduch dýcha. Nejde len o alergikov, ale aj o bežných ľudí, ktorí 8 a viac hodín strávia v kancelárii alebo domácom prostredí pri pracovnej činnosti. Vtedy nám už začne záležať na tom, aký vzduch dýchame. Ak sa kvalita vzduchu zhoršuje, môžeme si pomôcť čističkou vzduchu.

Čo je čistička a ako ju vybrať

Čistička vzduchu je zariadenie, ktoré dokáže filtrovať vzduch v určitom priestore s určitým výkonom. Pri jeho výbere sa môžeme odraziť od niekoľkých základných parametrov. Tými sú veľkosť priestoru (miestnosti) v ktorej sa nachádzate. Výkon čističky vs priestor sú základné veličiny. K tomu nám slúži jednoduchý výpočet. Objem miestnosti vynásobíme koeficientom 2,5 až 4 podľa toho, pre akého užívateľa čističku vyberáme. Zatiaľ čo hodnotou 2,5 stačí vynásobenie pre bežného používateľa, pre alergika a astmatika je potrebný vyšší koeficient 4. Pri jednej miestnosti je to jednoduchý výpočet. Pokiaľ budete čističku využívať v niekoľkých miestnostiach s rôznou veľkosťou, vyrátajte si objem najväčšej miestnosti s adekvátnym koeficientom pre násobenie. Pri čističke sa potom riaďte údajom pre maximálny vzduchový výkon. Vzduchový výkon presne ten údaj, ktorý vás informuje o objeme vzduchu v m3, ktorý dokáže čistička prefiltrovať za 1 hodinu. Tu platí rovnica, čím vyšší výkon, tým rýchlejšie zariadenie prečistí vzduch v miestnosti. 

Filter čističky vzduchu

Podľa účinnosti filtra sa zobrazí kvalita vyčisteného vzduchu. Samozrejme, že najlepšie sú čističky s filtrom, ktoré majú maximálnu účinnosť a zachytia 100 % nečistôt vzduchu. Tie vykonávajú niekoľkostupňovú filtráciu.

 

Medzi najznámejšie filtre a systémy čistenia vzduchu patria tieto:
 
HEPA filter prípadne iný filter pevných mikročastíc dokáže odstrániť nielen mikroprach ale aj dym, peľ, plesne, ale hlavne baktérie, zvieracie a roztočové alergény.

Ionizátor pracuje ako generátor záporných iónov. Urýchľuje usadzovanie rôznych pevných nečistôt, ako sú prach, alergény a uľahčuje ich zachytenie na HEPA filtri.

Plazmový ionizátor vie priamo vo vzduchu rozložiť vírusy, baktérie, prchavé látky na báze formaldehyd, benzén, toluén, kvasinky a škodlivé smogové plyny.

Fotokatalytický filter zase rozkladá vírusy, baktérie, prchavé látky na báze formaldehyd, benzén, toluén, ako aj spóry plesní, kvasinky, škodlivé plyny smogu.

Studený katalytický filter pracuje na princípe rozkladania nebezpečných plynov a prchavých látok  na báze formaldehyd, benzén, toluén a iné.

UV lampa dokáže zničiť baktérie, vírusy, kvasinky a plesne.

Uhlíkový filter dokáže odstrániť jedovaté, dusivé alebo zapáchajúce plyny a výpary , ako je čpavok, ocot a iné.

Pri výbere čističky si pozorne pozrite, aký filter zariadenie obsahuje a aké nečistoty zo vzduchu odstraňuje.

Cena náhradných filtrov a ich životnosť 

Pri výbere si nezabudnite overiť, ako dlho vydrží filter na jednu výmenu a jeho cenu. Niekedy sa vám môže aj cenovo dostupná čistička predražiť. Dôležitá je aj životnosť a reálna signalizácia na znečistený filter a jeho výmenu. Na trhu nájdete aj sady rôznych filtre v jednom balení. Tie môžu obsahovať antialergický filter a HEPA filter s vysokou účinnosťou, ktorý sa dá použiť v období peľových alergií alebo ak máte chlpatého domáceho miláčika. Filtre s aktívnym uhlím zase výborne absorbujú pachy z jedla a rôzne druhy zápachov. Niektoré antialergické filtre zase obsahujú zmes striebra, apatitu a doplnkové antibakteriálne látky.

 

Pozor na hlučnosť a spotrebu energie

Mnoho užívateľov je po zakúpení čističky sklamaný z hlučnosti, ktorú počas prevádzky vydáva. Hladina hluku je ďalším údajom, ktorý nájdete v popise konkrétneho modelu. Ideálne by bolo, aby neprekročila hlučnosť pri prevádzke 30 dB. Cez deň niečo vyššia hlučnosť nevadí, ak však chcete používať čističku nonstop 24 hodín, zvoľte takú, ktorá má reguláciu výkonu. V noci budete môcť znížiť výkon a tým aj hlučnosť chodu čističky. Spotrebu energie zistíte z údajov príkonu, ktorý sa zvyčajne udáva pre minimálny a plný výkon. Modely s automatickým režimom počas prevádzky bežia na minimálny výkon, pri ktorom spotrebujú niekoľko jednotiek wattov.

Smart a iné funkcie 

Čističky nájdete jednoduché so základným nastavením, ale aj také s doplnkovými funkciami. Sú pripojiteľné k smartfónom a ich nastavenie, ovládanie zvládnete pohodlne z mobilu.


 
V závislosti od konkrétneho modelu môžete občakávať tieto funkcie:

- indikátor alebo zvukovú signalizáciu výmeny znečisteného filtra
- monitoring znečistenia vzduchu
- niekoľko rýchlostných režimov 
- automatický režim, kedy sa zariadenie vypína v určitých intervaloch alebo na základe znečistenia
- senzorový režim
- nočný režim
- pachový a prachový senzor
- samostatné zapínanie ionizátora
- LED displej s informáciami o stave
- časovač
- UV lampu na odstránenie bacilov a vírusov

 

Niektoré čističky ponúkajú aj svetelný senzor a prepínajú sa automaticky pri zmene denného svetla na nočný režim. Vybrané modely majú niekoľko stupňov kvalitného čistenia vzduchu a nájsť môžete aj čističku so zabudovaným Bluetooth reproduktorom. Po spárovaní s mobilom môžete počúvať svoj obľúbený playlist.

Na záver, ak už ste si vybrali čističku do kancelárie alebo do domácnosti, majte na zreteli umiestnenie čističky. Tá by nemala byt priamo na zemi, ale približne vo výške pása niekde na stolíku alebo poličke. Nemala by byť umiestnená tesne pri dverách alebo okne, ale skôr v strede medzi nimi.

Ďalšiu vecou na ktorú si treba dávať pozor je uzavretie priestoru počas prevádzky čističky. Ak máte zapnutú čističku vyhnite sa vetraniu miestnosti. Pokiaľ potrebujete vyvetrať, urobte tak s vypnutou čističkou a tú zapnite po vyvetraní.

 


 

Veľa užívateľov si zamieňa čističku vzduchu s zvlhčovačom. Klasické zariadenia na zvlhčovanie suchého vzduchu nemajú čistiacu účinnosť vzduchu. Existujú však aj kombinované čističky vzduchu s integrovaným zvlhčovačom. Nimi vyčistíte vzduch v miestnosti a môžete zvoliť aj požadovaný stupeň vlhkosti. Podľa potreby sa dá zvlhčovač vypnúť a používať iba čistička vzduchu.

Ak stále váhate nad čističkou, môžete si vzduch v kancelárii mierne vyčistiť aj vhodnými kvetmi. Niektoré druhy majú veľmi dobré vlastnosti pohlcovania nečistôt z ovzdušia. Rastliny vám nielen okrášlia pracovné prostredie, ale aj vyčistia vzduch. Medzi takého druhy patria napríklad Aloe Vera, Fikus, niektoré palmovité rastliny, gerbera, chryzantéma a mnoho ďalších.