Kancelária a škola

GameStop vs Robinhood: Vplyv malých investorov

Gamestop práve vo filme

GameStop je americký predajca videohier a elektroniky, ktorý nechtiac zamotal hlavy investorom na Wall Street. V januári 2021 vyvolala rozruch kauza, keď sa malým investorom podarilo zvýšiť cenu akcií spoločnosti GameStop a iných spoločností, ktoré boli predmetom krátkeho predaja zo strany veľkých investorov. V tomto období si môžete pozrieť celovečerný film Lúzri z Wall Street alebo dokument o kauze GameStop.

Akcie GameStop sa stali populárnymi na platformách Reddit a Twitter, kde sa malí investori organizovali a vyzývali ostatných, aby kúpili akcie GameStop a iných spoločností, ktoré boli predmetom krátkeho predaja. Na Reddite v diskusnom fóre WallStreet Bets, ktorý má skoro 4 milióny sledujúcich sa v čase tejto kauzy podporovala komunita užívateľov k nákupu akcií Gamestop a následnom držaní akcii formou “diamantové ruky“ diamond hands. Ide o pojem, keď sa akcie pevne držia formou “diamantové ruky“  a  dokážu vydržať extrémnu volatilitu trhu. V takom prípade výkyvy na trhu neodradia investora “diamantovými rukami“ držať si akcie a nepredávať ich.

 

zdroj foto: canva

 

Vysvetlenie stratégie Short Trading

Short Trading "Krátky obchod"  je obchodná stratégia, ktorú používajú investori, aby získali zisk z poklesu ceny akcií. Investor predáva akcie, ktoré nevlastní s cieľom získať zisk, keď cena akcií klesne.

Tento jav krátky obchod (short trading) znamená, že investor predáva akcie, ktoré nevlastní s cieľom zisku pri poklese ceny akcií. Malí investori sa však rozhodli kúpiť akcie GameStop a iných spoločností, čím zvyšovali ich cenu a spôsobili veľký finančný tlak na veľkých investorov .

Aj keď bol GameStop najznámejšou spoločnosťou, ktorá bola predmetom krátkeho predaja, existovali aj ďalšie spoločnosti, ktoré boli zahrnuté do tejto stratégie. Niektoré z týchto spoločností zahŕňajú AMC Entertainment Holdings, BlackBerry, Nokia, Bed Bath & Beyond, Express, Koss, Naked Brand Group, National Beverage a Tootsie Roll Industries. Už len z nostalgie, by ma lákalo kúpiť akcie BlackBerry. Ich operačný systém a smartfóny pred uvedením iPhone, boli tým najlepším. Môj BlackBerry Curve 8320 bol kvalitný kus nielen hardvéru. 

Dôsledky kauzy GameStop boli rôzne. Na jednej strane, malí investori získali značné zisky zo svojich investícií, keď cena akcií GameStopu a iných spoločností stúpla. Na druhej strane, veľkí investori utrpeli značné straty, keďže museli nakupovať akcie za vyššie ceny, aby pokryli svoje krátke pozície.

 

Veľa kriku pre "niečo"

Kauza GameStop a krátky predaj viedli k diskusiám o regulácii trhu a transparentnosti obchodovania. Táto kauza tiež ukázala, že aj malí investori môžu mať veľký vplyv na trh, keď sa zorganizujú a spolupracujú. V dôsledku tejto kauzy sa objavili aj nové príležitosti pre malých investorov, ako napríklad platformy na obchodovanie s akciami, ktoré umožňujú nákup a predaj akcií bez poplatkov.

Je dôležité poznamenať, že kauza GameStop bola veľmi špecifická a neznamená, že malí investori môžu vždy ovplyvniť trh. Investovanie do akcií je stále rizikové a vyžaduje si dôkladnú znalosť trhu a investičných nástrojov.

Hlavným iniciátorom bol Keith Gill, známy pod prezývkou “Roaring Kitty, ktorý nakopol nákup väčšieho množstva akcií GameStop. Gill, ktorý bol v tom čase finančným poradcom, zverejnil na internete svoje investičné stratégie a analýzy, ktoré boli inšpiráciou mnohých ľudí k nákupu akcií GameStop. Zďaleka to však nebol jediný faktor, ktorý viedol k nákupu akcií GameStop. Existujú ďalšie faktory ako napríklad sociálne médiá, diskusné fóra a investičné skupiny, ktoré zohrali dôležitú úlohu v tomto procese.

Podľa prieskumov a analýz v tom období bolo počas posledného týždňa zaznamenaných viac ako 1 582 000 tweetov a 1 465 videí na YouTube o GameStop. Diskusia na Twitteri a YouTube mala potenciálny dosah takmer 10 miliárd impresií a celkovo vygenerovala takmer 12,8 milióna sociálnych interakcií (lajky, komentáre a zdieľanie). Toto bol už veľký výtlak. Veľký vplyv na trh mali v tom čase aj tweety a vlákna od Elona Muska a Chamatha Papihapitiva. Toto je názorný prípad, ako veľmi môžu sociálne médiá ovplyvniť trh a aké dôležité je sledovať diskusie na týchto platformách.

 

Úloha Robinhood v kauze GameStop

Ako sa vlastne obchodná platforma Robinhood zaplietla do kontroverzie a čelila kontrole svojich obchodných obmedzení počas šialenstva GameStop? Situácia okolo GameStop mala významný vplyv na spoločnosť. Počas niekoľkých dní sa cena akcií GameStop zvýšila o viac ako 1 700 %. Tento nárast ceny bol podporený fanúšikmi, ktorí verili, že je spoločnosť nespravodlivo podhodnotená veľkými investormi, ktorí stavili miliardy na to, že cena akcií spadne. Cena akcií GameStop sa po niekoľkých dňoch vrátila späť na pôvodnú úroveň.

 

zdroj foto: canva

 

Veľkú úlohu v tejto kauze zohrala aj platforma Robinhood, aplikácia na rýchle obchodovanie na burze. Táto aplikácia ponúkala intuitívne užívateľské prostredie s príjemnou grafikou. Dôležitým faktorom bolo, že pomocou tejto aplikácie mohli malí investori nakupovať a predávať akcie bez poplatkov. Ideálna platforma pre malých investorov v čase lockdownu zaznamenala nárast stiahnutí a používania k obchodovaniu.

Keď nastal chaos na Wall Street a hedgeové fondy prichádzali o peniaze, lebo museli nakupovať drahšie než predali, aby mohli vrátiť akcie firma Robinhood reagovala tým, že obmedzila nákup akcii GameStopu s odôvodnením, že chráni užívateľov pred rizikom zo strát. Ukázalo sa, že pravým dôvodom bolo, že firma chránila samu seba pretože krytie tak veľkého objemu transakcií bolo pre ňu rizikovým.

To bol iba jeden z dôvodov, tým druhým boli hedgeové fondy spoločnosť Melvin Capital a Citadel. Citadel bol jedným z najväčších zákazníkov Robinhood. Práve spoločnosť Citadel investovala do Melvin Capital a hodila tejto spoločnosti záchranné koleso. A prečo? Lebo finančná spoločnosť Citadel pre Robinhood vypriadava finančné transakcie a z každej si berie zlomok, ktorý pri miliónoch transakcií nákupov a predajov sú veľké peniaze.

Víťaz tejto kauzy je jasný, ale táto kauza ukázala aj jedno. Že silu malých investorov netreba podceňovať a je to sila, ktorá otriasla aspoň na chvíľu svetom Wall Street. Niektorí na tejto kauze zarobili, ak lacno nakúpili a v čase peaku predali. Ale nadšencom WallStreet Bets o to nešlo. Po tejto kauze sa zamerali na striebro, ktorého hodnotu vytiahli na rekordnú úroveň.

 

Keď bublina praskne 

Cena spoločnosti GameStop, teda ich akcií sa pohybuje v súčastnosti na hodnote 14,10 USD. Historické minimum bolo 2,75 USD z roku 2020 a intradenné maximum prišlo 28.01.2021, keď akcie dosiahli hodnotu 483 USD aj keď nakrátko dosiahli akcie hodnotu nad 500 USD. Aj dnes si môžete zakúpiť akcie spoločnosti GameStop, najskôr už len z nostalgie, ak ste fanúšikom počítačových hier na prenosných médiách. 

Ak si chcete príbeh tejto spoločnosti a kauzy, ktorá nakrátko otriasla svetom Wall Street pozrieť máte možnosť zhliadnuť dokument, ale aj film. Dumb Money sleduje kontúry skutočných udalostí krátkeho stlačenia GameStop, keď akcie maloobchodného predajcu hier prudko vzrástli.