Kancelária a škola

Tichý boj HP proti náplniam tretích strán v HP tlačiarňach

Spoločnosť HP chráni svoje tlačiarne pomocou rôznych opatrení. Jedným dosť kontroverzným opatrením z pohľadu používateľov je aktualizácia HP tlačiarne, ktorá zahrňuje aj ochranu pred používaním náplní tretích strán. Čo sa vlastne deje a prečo tento krok IITC kritizuje?

 

Kto je IITC

IITC (International Imaging Technology Council) je nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 2000. Zastupuje záujmy svetového priemyslu spotrebného materiálu pre zobrazovanie, vrátane maloobchodu a opravy kancelárskych strojov, maloobchodu a renovácie kancelárskych potrieb, maloobchodu s počítačmi, opravárenské a sieťové spoločnosti a príbuzných priemyselných dodávateľov. Je jediným aktívnym, obchodným združením v Severnej Amerike, ktorá zastupuje predajcov zobrazovacích materiálov, repasáží, priemyselných dodávateľov a konzultantov, ktorí sa venujú obhajobe a propagácii tohto odvetvia. Medzi členské spoločnosti patria aj renovátori tonerov a atramentových kaziet.

 

zdroj foto: epeat

 

Podľa IITC odporuje krok HP požiadavkám EPEAT. Ide o environmentálnu značku EPEAT, ktorá je riadená Globálnou radou pre elektroniku. Registrované produkty rôznych výrobcov, ktoré obsahujú logo EPEAT spĺňajú prísne kritéria a riadia sa určitými pravidlami. Jedným zo špecifických pravidiel EPEAT bolo aj to, že certifikované tlačiarne nemôžu zabrániť používaniu kaziet, ktoré nie sú OEM. Niektoré tlačiarne HP registrovaných v EPEAT dostali aktualizáciu, ktorá zablokovala kazety tretích strán. Tieto tlačiarne však spĺňajú požiadavky na úrovni EPEAT Silver, kde nie je uvedené umožnenie používania atramentových a tonerových kaziet tretích strán.

 

Deň, keď Joe nemohol tlačiť

Vráťme sa však späť k spoločnosti HP, ktorá v rámci aktualizácie zablokovala niektorým tlačiarňam používanie kaziet tretích strán. V roku 2022 zverejnil Joe Kripli prezident Asociácie pre renováciu spotrebného materiálu na webovej stránke IITC vlastný príbeh, keď nedokázal použiť svoju tlačiareň HP napriek tomu, že mal doma nové alternatívne kazety kompatibilné s novou tlačiarňou HP.

 

V deň, keď si chcel vytlačiť štítok pre balík, ktorý mal poslať kuriérskou spoločnosťou mu došla jedna z farebných kaziet v zariadení. Keďže mal doma náhradné alternatívne kazety, ktoré používal v staršej tlačiarni a boli totožné s typom kaziet pre novú tlačiareň, tak ju vymenil. Bohužiaľ zariadenie hlásilo, že nerozoznalo kazetu. Skúsil, že použije iba čierny atrament pre vytlačenie čiernobieleho dokumentu. Ani tento krok neprešiel, pretože tlačiareň stále hlásila overenie inej farebnej kazety. Príbeh pokračoval tým, že v čase Covidu mu nepomohla ani suseda, ktorá bola pozitívna. Takže mu neostávalo nič, len rýchlo zájsť do obchodného centra a kúpiť drahšiu originálnu náplň HP.

 

Tento príbeh znovu rozpútal vášnivú diskusiu o tom, do akej miery je konanie spoločnosti diskriminačné a obmedzujúce pre používateľa. Ak chce totiž využívať tlačiareň HP musí sa vzdať možnosti výberu, aké náplne do zariadenia bude používať. Alternatívne kazety tretích strán sú pre mnoho používateľov zaujímavé nižšou cenou. V tomto prípade však výber pre používateľa znamená „ nemať na výber“.

 

Dynamické zabezpečenie

Tlačiarne HP sú navrhnuté tak, aby fungovali s originálnymi atramentovými a tonerovými kazetami HP. Výrobca uvádza, že ako štandard v oblasti tlače v ich tlačiarňach používajú proces na overenie pravosti kaziet. Niektoré tlačiarne zahŕňajú v tomto procese aj opatrenie dynamického zabezpečenia. Ide o schopnosť tlačiarne komunikovať so zabezpečenými čipmi alebo elektronickými obvodmi na kazetách.

 

Spoločnosť HP týmto krokom chráni „ údajne samotného používateľa“. Výrobca sa vyjadruje, že pre bezpečné používanie zariadenia odporúča originálne náplne HP do atramentových tlačiarní a tonerové kazety HP do laserových tlačiarní. Používanie originálnych náplní HP môže byť jedným zo spôsobov, ako zabezpečiť kompatibilitu a kvalitu tlače. Ďalej uvádza, že používanie náplní tretích strán môže mať vplyv na záruku tlačiarne a kvalitu tlače.

 

Atramentové a tonerové kazety HP obsahujú čip, ktorý spolu s firmware zariadenia spolupracuje a overuje pravosť kazety. Tieto čipy na jednej strane môžu byť potrebné pre výkon tlačiarne, aj keď počas čipovej krízy sa iný výrobca vyjadril, že nedostatok čipov v Europe ho viedol k predstaveniu kaziet bez čipov. Tieto kazety síce v tlačiarňach fungovali, bez väčšieho dopadu na výkon tlačiarne alebo kvalitu tlače, ale problémom sa nevyhli. Kvôli absencii čipu niektoré zariadenia blokovali možnosť skenovať alebo faxovať, keď sa im minul atrament. Kde je teda pravda?

 

HP+ (keď je plus mínus)

Môžeme sa zamyslieť nad tým, ako na jednej strane výrobcovia propagujú svoj aktívny postoj k životnému prostrediu a v rámci svojich výrobných procesov využívajú recyklované materiály a podporujú repasované kazety. Na druhej strane odmietajú repasované kazety tretích strán.

 

Nejedná sa o všetky modely HP, ale môžeme očakávať, že všetky novšie modely prídu na trh s touto aktualizáciou. Rovnako modely, kde bola aktivovaná služba HP+. O tejto službe a nemožnosti používať iné, než originálne kazety a bez cesty späť zbaviť sa aktualizácii firmware sa rovnako vášnivo diskutuje na rôznych fórach. Zaujímavé sú aj samotné zmluvné podmienky pre atramentové služby HP.

 

Nič nie je (netlačí) čiernobiele

Ako používateľ môžete byť oprávnene nahnevaný, keď si kúpite lacnú tlačiareň a kazety vás vyjdú oveľa drahšie. Tento spôsob zisku nie na samotnom zariadení, ale na spotrebnom materiáli využíva mnoho výrobcov. Poznáte to dobre so žiletkami. V snahe ušetriť si však nikdy aj tak nekúpite iné náhradné žiletky, než tie originálne k strojčeku. Máte na výber prinajmenšom v tom, že sa budete holiť elektrickým strojčekom alebo jednoducho zájdete k barbiérovi. Rovnako pri tlačiarňach, ktoré blokujú používanie kaziet tretích strán môžete zvážiť výrobcu, ktorého tlačiarne podporujú aj alternatívne cenovo výhodnejšie náplne.

 

Spoločnosť, ako taká vynakladá zdroje na výskum a vývoj a samozrejme, že očakáva zisky. Z dlhodobého hľadiska je pri tlačiarňach zdrojom ziskov práve spotrebný materiál. Zatiaľ, čo papier je na tom lepšie a výrobca vám iba odporúča používanie jeho papiera pre tlač. Môžete si tak vybrať podľa vlastných potrieb a ceny, na aký papier budete tlačiť. Možno je to tým, že cena papiera neprináša až také zisky alebo tým, že výrobcovia nemajú technológiu na overovania pravosti papiera výrobcu. Na tlačiarni je možné zakázať automatické vyhľadávanie a inštaláciu aktualizácií, čo môže pomôcť chrániť tlačiareň pred overovaním náplní, ktoré nie sú od HP. Či je tento spôsob dobrý, ak je tlačiareň zapojená do siete a aktualizácia obsahuje aj bezpečnostné funkcie alebo opravy, už je na zvážení samotného používateľa.

 

Bude zaujímavé sledovať, ako sa bude ďalej vyvíjať táto situácia nielen v spoločnosti HP, ale aj u iných výrobcov, ktorí blokujú používanie náplní do tlačiarní tretích strán. Spoločnosť Canon síce neblokuje kazety spoločností tretích strán, ale bojuje o odstránenie zoznamov predajcov tonerov tretích strán na Amazone o ktorých sa domnieva, že porušujú jej patenty. Každopádne to budú nakoniec používatelia, ktorí môžu zmeniť spôsoby niektorých výrobcov. Už dnes existujú hromadné žaloby vo veci “Dynamického zabezpečenia“ (DRM) a blokovania atramentových a tonerových kaziet výrobcami tlačiarní. Niektorých zákazníkov nakoniec spoločnosť odškodnila. Používateľ by mal mať právo výberu, aký spotrebný materiál bude používať.

 

Zdroje: epeat, hp, theverge