Tonery a náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Kancelária a škola

Sabatikal: Pauza, ktorá vám môže zmeniť život

Ak pracujete v marketingu, IT alebo v akejkoľvek sfére, môže vám jedného dňa dôjsť energia. Pracujete, dávate do toho všetko a zrazu príde vyhorenie alebo náznaky toho, že sa tak v dohľadnej dobe udeje.

Začnete cítiť nepokoj, úzkosť a enormnú vyčerpanosť. Definícia Sabatikal je „prestávka v práci“, počas ktorej sa zamestnanci môžu venovať svojim záujmom, ako je cestovanie, písanie, výskum, dobrovoľníctvo alebo iné aktivity (alebo odpočinok). Počas tohto obdobia je zamestnanec stále zamestnaný vo firme, ale nemusí vykonávať svoje bežné pracovné povinnosti ani sa hlásiť do práce.

Všetko, čo by ste mali vedieť o Sabatikali

Sedíte za stolom a dokončujete prezentáciu a vaša myseľ blúdi po turistickej trase v Tatrách. Riešite čísla do excelovskej tabuľky, keď sa myšlienkami dostanete na pláž. Onedlho si mentálne zbalíte kufor a premýšľate koľko dovolenky ešte máte.

Možno nepotrebujete iba dovolenku. Potrebujete dlhšiu prestávku, čas na objavovanie nových vášní a miest. Potrebujete Sabatikal (Sabbatical). Ak ste sa ešte s týmto slovom nestretli, tak potrebujete odpovede na niektoré otázky. Ako dlho trvá Sabatikal? Ako postupovať pri jeho požiadaní? Poďme pekne po poriadku a najprv si povedzme význam slova Sabatikal.

 

zdroj: canva

Čo je Sabatikal?

Sabatikal je spájaný s akademickým prostredím od konca 19.storočia, keď si profesori môžu vziať semester voľna, aby učili alebo robili výskum na inej univerzite alebo v inej krajine. Sabatikal však nie je len pre profesorov. Zo Sabatikalu sa dá ťažiť z toho, že si nájdete čas na cestovanie, bez ohľadu na to, kde sa vo svojej kariére nachádzate. Takéto voľno je predĺžená dovolenka v práci. Zamestnávatelia zvyčajne zaručujú, že zamestnanec, ktorý si vezme tento typ voľna, bude mať svoju prácu späť, keď sa vráti.

Sabatikal sa líši od štandardných dovoleniek. Ponúka oveľa viac predĺženej pauzy od práce, ktorá vám umožní získať skutočný odstup od pracovného života. Tiež to nie je úplne to isté, ako si úplne oddýchnuť od kariéry tým, že opustíte svoju súčasnú pozíciu. Voľno znamená, že sa plánujete vrátiť do svojej práce a váš zamestnávateľ zaručuje, že vaša pozícia zostane otvorená a bude na vás čakať.

Čerpanie voľna môže byť transformačné a nastaví vás, aby ste sa nakoniec vrátili do práce s novými perspektívami, zvýšenou sebadôverou a väčšou energiou. S vyhorením na historických maximách (a veľkým faktorom podnecujúcim fluktuáciu pracovných miest) ponúkajú voľno výhodné pre zamestnávateľov, ktorí si chcú udržať talentovaných zamestnancov a pre zamestnancov, ktorí hľadajú spôsob, ako sa resetovať a obnoviť.

Môžem si vziať voľno z práce?

To, či si môžete vziať voľno z práce, závisí veľa od vašej konkrétnej práce. Niektoré pracoviská majú integrované programy, ktoré stanovujú pravidlá pre zamestnancov, ktorí sa zaujímajú o túto skúsenosť. Dokonca aj miesta, ktoré nemajú štandardizované programy, môžu byť otvorené tejto možnosti, ak dobre prezentujete svoj plán. Nezavrhujte takéto voľno, ak túžite po čase na dobitie. Samozrejme vždy je to o priamom dohovore so zamestnávateľom. Doteraz sa viac skloňoval pojem „neplatené voľno“. Zákonník práce, ako taký neustanovuje nárok na neplatené voľno, ale umožňuje zamestnávateľovi poskytnúť neplatené voľno zamestnancovi, ak o to požiada. Keďže Zákonník práce priznáva zamestnancovi možnosť požiadať o neplatené voľno, môže ho zamestnávateľ na základe tejto žiadosti poskytnúť. Zároveň v §141 ods.3 Zákonníka práce sa uvádza, že zamestnávateľ môže pracovné voľno bez náhrady mzdy poskytnúť zamestnancovi aj z ďalších dôvodov presne definovaných v predmetnom ustanovení, z čoho vyplýva, že pracovné voľno bez náhrady mzdy nemá zamestnávateľ právo určiť z iných dôvodov, ako sú zadefinované. V žiadnom prípade nie je oprávnený určiť ho z dôvodov definovaných na strane zamestnávateľa, ako sú napr. prekážky v práci na jeho strane, pre ktoré nie je možné prideľovať zamestnancovi prácu.

Existuje však niekoľko dôvodov na požiadanie neplateného voľna. Najčastejšie situácie pre čerpanie neplateného voľna z pohľadu zákonníka práce sú:

- neplatené voľno z dôvodu všeobecného záujmu

- neplatené voľno z dôvodu dobrovoľnej vojenskej prípravy

- neplatené voľno z dôvodu dobrovoľníckej činnosti

- neplatené voľno z dôvodu dôležitých osobných prekážok v práci

Stretnúť sa môžete aj s neplateným voľnom na výkon občianskych povinnosti a tiež neplatené voľno na výkon verejnej funkcie.

 

Vráťme sa však k Sabatikalu, ktorý je síce novým, ale pre mnohé firmy už dobre známym pojmom. Niektoré IT firmy alebo marketingové firmy zahŕňajú Sabatikal dokonca aj do firemných benefitov. Takže okrem Home Office sú naklonení aj pre Sabatikal, ak si chcú zamestnanca udržať.

Kto si môže vziať Sabatikal?

Znova to bude v prvom rade závisieť od firemnej politiky. Niektoré spoločnosti ponúkajú platené voľno po určitom období zamestnania alebo povzbudzujú zamestnancov, aby sa venovali profesionálnemu rozvoju, pričom ponúkajú neplatené možnosti kedykoľvek alebo z akéhokoľvek dôvodu. Iné spoločnosti nemajú Sabatikal programy ustanovené, ale môžu byť tejto myšlienke otvorené.

Určite však musíte mať odôvodnenie alebo ciele pre váš voľný čas, aby ste svojmu zamestnávateľovi predniesli, že viete, prečo žiadate o voľno. Ľudia čerpajú voľno z rôznych dôvodov, od dobrovoľníctva v zahraničí cez vykonávanie výskumu alebo písanie knihy, až po zdokonaľovanie zručností, ktoré pomôžu ich kariére (napríklad učenie sa druhého jazyka). Iní využívajú čas na objavovanie iných kultúr, realizáciu kreatívnych projektov alebo potrebný odpočinok.

Sabatikal môžu pomôcť zamestnancovi vrátiť sa do práce svieži, šťastnejší a produktívnejší, s novými nápadmi a novými zručnosťami. Ak vaša spoločnosť považuje túto myšlienku za prospešnú pre obe strany, je pravdepodobnejšie, že vám Sabatikal schváli.

Ako dlho môže trvať Sabatikal?

Budete prekvapení, ale Sabatikal sa zvyčajne pohybuje od jedného mesiaca až do niekoľkých rokov. Je to však zamestnávateľ, ktorý nakoniec určí, ako dlho môže byť takéto voľno. Ak máte nárok na platený Sabatikal, bude to pravdepodobne kratšie. Neplatené voľno môže trvať dlhšie.

Spoločnosti niekedy navrhujú voľno, aby povzbudili zamestnancov, aby pre nich naďalej pracovali, a ponúkajú voľno po určitom čase. Niektoré spoločnosti  ponúkajú voľno po piatich rokoch a potom dlhšie voľno, ak zamestnanec zostane ďalšie roky vo firme. Sú situácie, keď chce zamestnanec ukončiť pracovný pomer a firma mu ponúkne Sabatikal na premyslenie a oddych.

Ako požiadať o Sabatikal

Vziať si voľno nie je tak hlboko zakorenené v modernej pracovnej kultúre ako, povedzme, e-maily alebo hovory cez Zoom. Naučte sa, ako si vziať voľno, aby ste sa pripravili na úspech, od chvíle, keď požiadate svojho zamestnávateľa, až po váš prípadný návrat.

Získajte informácie o politike dovolenky vašej spoločnosti

Dôležité je, aby ste vedeli, či si môžete vziať voľno z práce vo vašej spoločnosti predtým, ako si to začnete plánovať. Pozrite si príručku pre zamestnancov, prečítajte si webovú stránku vašej spoločnosti alebo sa opýtajte oddelenia ľudských zdrojov na zásady pracovného voľna a potom buďte pripravení dodržiavať všetky pravidlá, ktoré má vaša spoločnosť.

Pamätajte, že váš zamestnávateľ môže byť stále otvorený myšlienke voľna, aj ak nemá formálnu politiku. Ak váš zamestnávateľ nemá zavedenú oficiálnu politiku čerpania predĺženej dovolenky, nájdite brainstorming spôsob, ako môžete predstaviť plán, ktorý uspokojí obe strany. To zahŕňa kreativitu s pracovnými výhodami a stimulmi. Napríklad možno požiadate o niekoľko mesiacov voľna namiesto ročného bonusu alebo zvýšenia platu.

Pripravte si svoju žiadosť

Môže si každý vziať Sabatikal? Nie vždy, ale ak nájdete inteligentný spôsob, ako požiadať o voľno zvýšia sa vaše šance na to, aby ste ho dostali. Predtým, ako požiadate o voľno, musíte prísť s plánom, najmä ak vaše pracovisko ešte nemá politiku voľna. Začína to tým, že sa spýtate sami seba, prečo si beriete čas a poznáte výhody, ktoré by ste chceli získať z užívania voľna, aby ste mohli efektívne zdieľať svoje ciele. Od spoznávania miestnej kultúry a učenia sa cudzieho jazyka, kde chce vaša spoločnosť expandovať, až po prestávku, aby ste získali novú perspektívu, keď sa cítite vyhorení. Existuje veľa dobrých dôvodov, prečo si vziať Sabatikal. Zistite, aký je ten váš, keď pripravujete návrh na požiadanie.

Vyberte si vhodný čas na cestovanie

Či už plánujete dobrovoľníctvo v zahraničí, využijete svoj zmysel pre dobrodružstvo, tak vaše voľno je čas, kedy môžete načerpať energiu a preskúmať svoje vášne mimo práce. Najlepšiu šancu na schválenie dovolenky budete mať, ak si vyberiete „čas“ cesty, ktorý nestavia vášho zamestnávateľa do ťažkej pozície.

Máte kľúčového spoluhráča, ktorý čerpá rodičovskú dovolenku alebo sa blíži mimoriadne rušná sezóna v práci? Toto nebude najlepší čas na Sabatikal. Udržujte svoju profesionálnu povesť neporušenú a požiadajte o voľno, keď to bude fungovať pre obe strany.

Skontrolujte svoje financie

Ste v lepšej kondícii, ak vaša spoločnosť ponúka platený Sabatikal, ale mnohé spoločnosti neplatia zamestnancom tento typ voľna v plnej výške (skôr vôbec). Či tak alebo inak, možno budete musieť platiť účty doma okrem financovania svojich cestovných plánov. Dobre sa pozrite na svoj bankový účet a urobte si čas na výpočet výdavkov, ktoré budete musieť pokryť počas času mimo kancelárie.

Ak zistíte, že si môžete vziať voľno z práce iba vtedy, ak pracujete, môžete to zabudovať do svojho plánu. Môžete učiť angličtinu v zahraničí alebo ísť cestou digitálnych nomádov; Nové druhy práce môžu pridať hodnotu vašim skúsenostiam a zároveň financovať vašu prestávku od bežného zamestnania.

Prezentujte svoj nápad

Keď poznáte politiku svojej spoločnosti a máte plán, je čas porozprávať sa so svojím šéfom. Plán, ktorý ste starostlivo premysleli, môže vašej spoločnosti ukázať, že máte skutočné ciele na zmysluplné voľno.

Spoločnosti môžu dokonca ponúknuť finančné prostriedky na cestovanie, ktoré im môžu priniesť dobrú tlač (myslite si: plánujete urobiť prieskum a publikovať niečo, čo vás postaví ako odborníka vo vašom odbore), takže sa uistite, že v prípade potreby zaujmete tento uhol pohľadu. Nezabudnite však, že dobíjanie, aby ste nevyhoreli, je tiež platným cieľom.

Zdokonaľte svoje zručnosti počas voľna

Majte na zreteli výhody dobíjania, ktoré Sabatikal ponúka, ak sa  chcete po návrate do práce pripraviť na bezproblémový prechod. Uistite sa, že vaše zručnosti sú rovnaké, ako keď ste skončili a ešte lepšie, ak môžete využiť svoje voľno na získanie zručností, ktoré vám pomôžu osobne a profesionálne.

Možno chcete pracovať na kreatívnom projekte, robiť výskum alebo sa naučiť jazyk v zahraničí. Využite svoj čas na to, aby ste využili svoje vášne a preskúmali zručnosti, ktoré podporia váš životopis, dlho potom, čo ste sa vrátili domov zo svojho Sabatikalu.

Zostaňte v kontakte so zamestnávateľom

Určite budete chcieť kontaktovať svojho zamestnávateľa skôr, ako príde čas vrátiť sa domov, aby ste to dohnali a prešli späť do svojej práce. Počas Sabatikalu môžete tiež poslať nejaké cestovné poznámky alebo sa príležitostne zapojiť do projektu na voľnej nohe, aby ste zostali zapojení. Nikdy nezaškodí pripomenúť ľuďom doma, že ste stále súčasťou ich tímu.

Je čas na reset so Sabatikalom?

Ak túžite po prestávke od každodennej práce a chcete vyplniť čas novými miestami, novými perspektívami a osobným rastom, ste pripravení uviesť svoj plán voľna do pohybu. Určite sa vrátite s pocitom sviežosti, ale budete mať tiež šancu preskúmať svet okolo vás takým hlbokým spôsobom, aký je možný len vtedy, keď budete mať skutočný čas.

Na záver je dobré spomenúť ešte jednu vec, či už požiadate o neplatené voľno alebo vám firma umožní čerpať Sabatikal zistite si podmienky platenia zdravotného poistenia počas tohto obdobia. Pravdepodobne vás zamestnávateľ odhlási a ste „povinný“ toto obdobie pokryť, ako samoplatca.

 

Sabatikal  (z angl. sabbatical) odvodené od slova sabat odpočinutie; v židovskom náboženstve deň odpočinku, sobota 

Brainstorming (z angl. brain – mozog, angl. storm – búrka) je kreatívna metóda riešenia problémov založená na skupinovom riešení, ktorá má uľahčiť generovanie kreatívnej stratégie

Zdroj: goabroad.com